tisdag 26 maj 2009

Det gör skillnad att rösta i valet till EU-parlamentet

Alla som på något sätt arbetar med politik, ideellt eller professionellt, borde vara överens om hur viktigt det är att som medborgare ta vara på sin demokratiska rätt att rösta. Ändå försöker Sveriges nuvarande statsminister, tillika ledare i ett parti som påstår sig företräda några "nya" slags arbetare, spela ner betydelsen av att rösta den 7 juni. Det är både fult och lågt.

Naturligtvis vill Fredrik Reinfeldt, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och de andra mörkblå att så få som möjligt ska rösta. De vill inte ha några uppkäftiga röster som rör om i parlamentet, som föreslår några som helst inskränkningar i marknadens makt eller i vad som så fint brukar kallas den fria rörligheten för varor och tjänster.

De uppkäftiga brukar ofta relatera till människors och djurs fria rörlighet (eller frihet och rättigheter) och till hur viktigt det är att värna vår miljö i stället för att bara låta kapitalet styra allt. De uppkäftiga vill värna kvinnors och barns rättigheter i vår fortfarande skrämmande patriarkala värld. Det är inte alls bra för de blå om det blir för många uppkäftiga som tar plats i Bryssel. Men jag tycker verkligen att de som vågar och vill ifrågasätta behöver bli fler.

Så om du tycker som ovannämnda herrar, låt bli att rösta. Låt den nuvarande ordningen bestå, låt EU-parlamentet fortsätta att domineras av män med företrädesvis konservativa värderingar, ibland på stenåldersnivå.

Eller så kryssar du in en radikal kraft. Det finns flera bra att välja på. För min del vet jag att det blir en kvinna, jag tror att jag vet vem också men är inte hundra procent säker. En sosse blir det, hur som helst. Det känns tryggt och det känns rätt.

5 kommentarer:

Realisten sa...

Jag vet inte heller vem jag ska kryssa, men jag tror det blir en man.

Maria sa...

Vill man ha en förändring i parlamentet kanske man ska välja något annat än en sosse, som i 70% av röstningarna röstar med moderaterna!!??

Snokis sa...

Det här inlägget är för långt för mig. Men jag misstänker att Realisten dummar sig igen. Jag ska såklart röst på den snygga miljöpartisten jag såg på tv för nåt halvår sen. Bara jag kommer ihåg vad han heter.

Realisten sa...

Jag dummar mig verkligen inte. Det var bara ett konstaterande. Och kanske en vädjan om råd.

Tingeling sa...

Åh, tack för era kommentarer! Jag tolkar det som att ni vill att jag skriver mer i ämnet? Och det lovar jag att göra :-)