tisdag 6 januari 2009

Gaza

En del saker är väldigt svåra att skriva om. När det gäller konflikten Israel-Palestina finns en stark polarisering där människor ofta betonar den ena partens större skuld. Det är inte lätt att säga något utan att riskera att hamna i det ena facket.

Jag måste ändå säga att jag har oerhört svårt att förstå israelernas oerhörda övervåld mot civila just nu. Var finns viljan att skapa bestående fred och en tvåstatslösning? Hur kan man låta så många oskyldiga dö eller skadas för livet?

Aftonbladet rapporterade i går om två norska läkare som opererar mängder av skadade barn och vuxna under fruktansvärda förhållanden inne i det isolerade Gaza. Bland annat tvingas de amputera utan bedövning, troligen på grund av att mat och mediciner under lång tid inte fått föras in i området. Genom läkarnas bildbevis dokumenteras övergreppens konsekvenser. Det är ofattbart att FN:s säkerhetsråd på grund av USA inte kan se till att sätta stopp för det här, genast.

Man blir så ledsen. Nyligen deltog jag i en tidningsenkät som frågade om fred i Mellanöstern någonsin är möjlig. Självklart svarade jag ja men de flesta svarade nej. Glöm då inte att uppgivenhet aldrig någonsin har löst ett enda problem.

Våldets destruktiva spiral är svår, men inte omöjlig, att stoppa.

4 kommentarer:

Die Quelle sa...

Jag tror att den politiska ledningen i Israel tyvärr inte eftersträvar en tvåstatslösning, då deras agerande i dagsläget snarast tyder på utrotning av motstånd och oliktänkande.
Det vi kan hoppas på nu är att omvärlden på allvar säger -Stopp, nu får det vara nog.
Och med omvärlden menar jag främst hela EU, Ryssland och, om det gick, Kina.

Tingeling sa...

Ja, tyvärr verkar du ha rätt. Och omvärlden måste förstås definieras som "så många starka som möjligt minus USA".

Läget är verkligen fruktansvärt just nu.

Die Quelle sa...

Mmm, i princip. Men stöd från vissa länder kan ge fel resultat.
Skulle exempelvis Iran bestämma sig för att nog är nog, så har vi istället för en konfliktlösning istället ett upptrappande. Troligtvis världskrig.

Tingeling sa...

*suck* Helt sant. Så det är väl bäst att hoppas att Iran ligger lågt. Särskilt med tanke på den sjuka islamistskräck som USA odlat så länge nu.

Sedan får man väl hoppas och tro att Barack Obamas tillträde som president nu snart åtminstone något förbättrar läget. Men det är nog ingen idé att förvänta sig storverk.