tisdag 12 januari 2010

Sosse mot näthat

Jag är sosse. Att vara sosse är för mig att vara snäll. Med snäll menar jag inte menlös, jag menar sjyst, reko, omtänksam. Att ha förmåga till empati och inlevelseförmåga med andra, även människor vars åsikter jag inte delar. Det är ideal att sträva mot och upprätthålla, anser jag.

I år är det valår. Enormt mycket står på spel och polariseringen mellan de stora politiska alternativen kommer att bli stenhård. Då gäller det att ha gott omdöme och att aldrig sluta skilja på sak och person.

Jag är skarpt kritisk till den politik den borgerliga regeringen för. Det är ett fruktansvärt systemskifte som till stora delar redan genomförts och det kommer att bli en tuff utmaning att bygga upp den utarmade välfärden igen. A-kassan, sjukförsäkringen och tusen andra små och stora områden har förändrats i grunden, på ett ytterst negativt sätt.

Men. Det betyder inte att jag avskyr människor som betecknar sig som Moderater. Jag har oerhört svårt att förstå deras ideologi och kan inte leva mig in i hur den inre kompassen hos en person med dessa åsikter fungerar. Dock tror jag på demokrati och respekt för olika åsikter och jag har träffat många riktigt trevliga Moderater.

Därför tycker jag att det är lite skrämmande att se hur snabbt ett drev mot en enskild person kan ta fart. Ja, jag tänker på Edvard Unsgaard och hans olycksaliga statusrad på Facebook, som jag och många med mig skrev lite om i går. Även om jag tycker att hans uttryckssätt avslöjar en skrämmande människosyn vill jag inte vara del av någonting som ens påminner om mobbning. Jag, som skriver massor på min Facebook-sida, kan mycket lätt föreställa mig hur obehagligt det skulle vara om ett par mindre väl valda ord hamnade i stormens öga på det där sättet.

Jag har ingen aning om hur han känner men personligen skulle jag må väldigt dåligt av att en hel massa människor gjorde sig lustiga på min bekostnad. Kritik mot åsikter - helt okej. Men sluta aldrig respektera enskilda individer på ett sätt som riskerar att få näthat att ta fart, för det är en riktigt obehaglig företeelse som i alla fall jag vill undvika att vara en del av.

4 kommentarer:

e-7 sa...

Så klok men också så gammal! Grattis på födelsedagen!!!

Tingeling sa...

Ja, rentav uråldrig! Puss på sig, E-bet aka e-7 aka klok, smart och snygg =)

Anonym sa...

Som professionell skribent/informatör/tyckare/bloggare borde du hålla koll på de liknelser du använder. "Stormens öga" är ett lugnt område nära stormens centrum. Är det verkligen i ett sådant som Unsgaard har hamnat?

Håll kvar dina statusrader i stormens öga. Det är lugnast där. Tidens tand läker alla sår. Eller hur det nu var.

Tingeling sa...

Tack, det har du så klart helt rätt i! Men jag hade alltså fattat uttrycket fel. Roligt att lära sig något nytt. Och du förstår säkert att jag är nyfiken på vem du är?