måndag 4 januari 2010

Oäten mat blir biogas - men inte i Hufvudstaden

Åh, vad kul det var att lägga in lite bilder igen! För första gången på vad som känns som en evighet.

Önskar att jag tagit en bild på någon av de fiffiga matavfallslådorna som alla i Norrköping numera har. Där slänger man de avsevärda mängder mat som inte äts upp och sedan förvandlas det till biogas. Extremt smart!

När får vi ett sådant system i Stockholm? Kanske om Stadshuset blir rödgrönt? *hoppas, hoppas*

13 kommentarer:

Die Quelle sa...

Själv har jag installerat avfallskvarn. Så vitt jag vet vill reningsanläggningarna ha matresterna den vägen, för att sedan producera biogas av matavfallet. Så visst finns det väl i Stockholm? Eller har Herr Kvarnförsäljare lurat mig?

Tingeling sa...

Aha! Det låter ju suveränt. Men det är knappast allmänt känt. I Norrköping har alla hushåll, såvitt jag förstår, fått särskilda burkar och påsar för att kunna källsortera sitt matavfall. Och då blir ju mängden som tillvaratas oerhört mycket större än om det hänger på eldsjälar som dig.

Vad kostar en avfallskvarn? Och var får man tag på den? Jag har i och för sig ingen bil, kanske blir krångligt att frakta det dit det ska då. (Och vart ska det? =)

Die Quelle sa...

Ca 3000kr. Monteras i diskhon. Matavfallet åker ut med avloppsvattnet. Mycket smidigt. Och luktfritt.

Tingeling sa...

Det låter ju fantastiskt! Inget särskilt man måste göra mer alltså? Då måste jag nog investera någon gång i en sådan under året.

Tingeling sa...

Oj, vilken konstig meningsbyggnad det där blev. Men du förstod kanske ändå?

Realisten sa...

Extremt osmart. Så länge man inte anpassar våra bostäder till detta. Nu är det ju liksom inte bara matavfallshinken man ska få plats med utan hinkar och påsar till allt annat som ska sorteras också. Det stör mig oerhört när man inte tänker färdigt, eller på helheten, innan ett beslut fattas.

Tingeling sa...

Hmmm... Du som är så kreativ och smart grejar säkert det. För barnens och framtidens skull. Puss på dig!

Realisten sa...

Sådär skulle man ju kunna svara den som drabbas av försämringar i till exempel socialförsäkringssystemet också. Och det vore inte ett bra svar. Då heller.
Men puss på dig tebaks ändå!

Die Quelle sa...

Har man en gammal diskho så behöver man göra ett större hål "för diskproppen". Annars krävs inget speciellt (mer än ett eluttag).

Tingeling sa...

Jag har en rätt ny diskho, tror jag. Men Realisten surar över den miljövänliga reformen i Norrköping, så henne biter inga kloka ord på ;-)

Fick du dra av något, typ via rot-avdrag?

Realisten sa...

Nej, jag surar inte över reformen. Jag surar över att det ska vara så svårt att göra det enklare för människor att vara miljövänliga. Och några kloka ord tycker jag inte att jag har fått i den här frågan. Men oroa dig inte. Jag sopsorterar så det står härliga till. Hela min fritid går numera åt till att diska tomma kattmatsburkar. Och där dök det upp en ny fråga: Hur miljövänligt är det?

Die Quelle sa...

Jag fick installationen gratis, och betalade därför bara material (kvarn). Alltså inget ROT-avdrag.
Installationen går på mellan 700kr och 900kr tror jag.
Har man någon så när nya rör och ho så kan man installera den själv.

Mrs Li sa...

Stockholm, Europas miljöhunudstad... pyttsan.

Avfallskvarn låter intressant. det ska jag kolla upp. i och för sig funkar komposten bra men det där låter mycket bättre.