söndag 19 april 2009

Enfrågepartier ett irriterande fenomen

Piratpartiet växer tydligen så det knakar. Sånt kan ju gå upp och ner men domen i The Pirate Bay-målet mindre än två månader före valet till EU--parlamentet kom onekligen som en skänk från ovan för dessa fildelningsentusiaster.

Vad man än tycker om fildelning är det inte lyckat för demokratin om ett enfrågeparti av det här slaget gör en Junilistan och kniper en eller två platser i valet den 7 juni. Hur skulle de rösta om Sveriges rätt att behålla den svenska modellen med kollektivavtal? Hur stort är deras toppkandidaters engagemang i bekämpandet av trafficking? Bryr de sig om vilka krav som bör ställas på demokratiska reformer i Turkiet inför ett framtida EU-medlemskap? Eller hur kemikalieindustrins lobbyister ska erbjudas motstånd?

Personligen har jag väldigt svårt för partier som inte har ett seriöst politiskt program i alla viktiga samhällsfrågor. Jag skulle respektera Piraterna mera om de organiserade sig som en rörelse eller intresseorganisation. Men vad jag tycker spelar förstås ingen roll, de har valt att bilda parti. Och det enorma missnöjet med musik- och filmindustrins framgångar med att utkräva straff för spridning av kulturella alster kommer de att kunna surfa högt på. Hur långt det tar dem i det närmaste valet återstår att se men det skulle kännas både sorgligt och märkligt om det är Piratpartiet som lyckas bäst med att mobilisera den yngre generationen till valurnorna i det hittills alltför okända valet till EU-parlamentet.

9 kommentarer:

Karin sa...

Bra skrivet, Ingela!

Tingeling sa...

Tack, tack! :-D

Z sa...

Visst är det kanske lite sorligt, men samtidigt är väl det en STOR varningsklocka till valet nästa år att folk är fan i mig inte nöjda med de etablerade partierna som finns just nu. Att de inte ser till de ungas intressen i den grad de borde? För det lär ju vara mest unga som röstar på Piratpartiet. Men ni andra har ju trots allt ett år att få de som röstar på Piraterna att komma till er. Men ni får nog jobba på skulle jag tro....

Tingeling sa...

Det är klart att du har helt rätt i allt du skriver, Zoila! Men det är viktigt redan NU, för valet till EU-parlamentet är av jättestor betydelse för oss som lever i Sverige.

Caspian sa...

Jag förstår hur du tänker, men jag håller absolut inte med om att det inte skulle vara lyckat för demokratin om Piratpartiet tog mandat. Vad man än tycker om fildelning är det så att grundläggande demokratiska fundament, såsom yttrandefrihet, källskydd, och frihet från censur med flera, monteras ned steg för steg - i EU. Och det är detta Piratpartiet kämpar mot.

Om du tror att Piratpartiet bara riktar in sig på fildelningsfrågor råder jag dig att läsa på lite. De har närmare trettio tusen medlemmar, och är helt klart ett parti att räkna med. Om du är seriös med din opinionsbildning - kolla upp dina motståndare!

Piratpartiet i EU-parlamentet vore ett stort framsteg i kampen för demokrati!

Tingeling sa...

Tack för dina synpunkter, Caspian. Och du har rätt i att jag uttryckte mig lite oklart, eftersom Piratpartiet också fokuserar starkt på frågor om personlig integritet, ifrågasättande av sådant som FRA-lagen, ACTA med mera.

Men faktum kvarstår, de måste betraktas som ett enfrågeparti. Och jag skulle inte rösta på Sjukvårdspartiet heller, eller något annat parti som tar upp någon aldrig så behjärtansvärd fråga. För mig är demokrati mer komplicerat än så. Jag tycker att ett seriöst parti måste kunna presentera en politik för alla viktiga samhällsfrågor.

Hör gärna av dig igen! Den här frågan är både viktig och intressant.

Caspian sa...

Att kalla Piratpartiet ett enfrågeparti är att hårddra det. Piratpartiet är inte "Planfria korsningspartiet", som på sin agenda endast har en fråga: att bygga en planfri korsning. Jag tycker benämningen "fokusparti" är mycket mer rättvisande, i och med att Piratartiet driver otaliga frågor, men alla inom samma område.

Fokuspartier är för övrigt även Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Det är naturligt att alla partier har sina frågor som de riktar in sig på lite extra, och lägger lite extra energi på.

Skillnaden med Piratpartiet är att det är ett parti helt utan åsikter utanför de frågor som de driver. Det kan man ha olika åsikter om. Du verkar se det som oseriöst och odemokratiskt; många pirater (däribland jag) tycker att det ger en säkerhet. Om vi röstar på Piratpartiet vet vi vad vi får, och det är (uppenbarligen) precis det vi tycker är viktigast i politiken just nu.

Piratpartiet kommer aldrig bli ett jättestort parti. Med lite flyt kan vi få ett par mandat i EU-parlamentet och plats i riksdagen 2010, men det är ingen som varken tror eller vill att Piratpartiet ska få ett enormt antal röster. Varför? För att vi inte kan bygga ett samhälle på de frågor vi driver.

Varför driver vi då de här frågorna? Ja, för att vi anser det nödvändigt att ett fungerande samhälle har fungerande yttrandefrihet, meddelarskydd, brevhemlighet, frihet från censur, och så vidare.

(Jämför detta med Miljöpartiet. Var det någon som trodde eller ville att de skulle bli ett stort parti 1988? Förmodligen inte. De drev en viktig fråga, som de ansåg nödvändig för ett fungerande samhälle.)

Som du skriver: demokrati är komplicerat. Att få ett demokratiskt samhälle att fungera är problematiskt på många sätt. Det Piratpartiet vill är att stärka medborgarrätten och jobba för de grundläggande fundamenten i demokratin. Piratpartiet finns ju - och det är nu väldigt tydligt - för att det finns ett behov av det. Folk vill inte ha dessa integritetskränkande upphovsrättsmaffialagar längre. Folk vill inte ha censur. Folk vill inte ha en kontrollerande stat.

Slutligen (det blir långt det här) måste jag fråga; varför anser du att ett seriöst parti måste ha en politik för alla viktiga samhällsfrågor? Är Miljöpartiet mer seriöst nu, än när de inte hade åsikter om skatter och barnbidrag och Lissabonfördraget? Jag tycker inte det. Jag tycker tvärtom, det blir flummigare och mindre definierbart vad de faktiskt står för, när de går utanför sina ramar "bara för att tycka någonting".

Jag anser att Piratpartiet är fullt seriöst och driver viktiga frågor för demokratin. Intressant diskussion, för övrigt!

Tingeling sa...

Tack för ännu en intelligent och genomtänkt kommentar, Caspian! För att ge dig ett vettigt svar måste jag ta mig lite mera tid än jag har just nu men jag lovar att återkomma så snart jag förmår.

Caspian sa...

Hur går det; kommer något svar? ;)