tisdag 15 maj 2007

Inte bara jag, mig och mitt

Jag har blivit ombedd att förklara vad som är så himla kul och häftigt med att betala skatt. Det var ju Mona Sahlin som en gång i tiden yttrade just dessa ord - det är häftigt att betala skatt - och oj vad många jag har hört sucka över detta. Men jag håller med! Det ÄR faktiskt inte alls dumt att betala skatt och gärna på en hyfsat hög nivå.

Nu är det ju inte så att jag har något som helst emot de pengar jag tjänar ihop. Med dem gör jag både trevliga och nödvändiga saker. Varje månad betalar jag hyra, studieskuld, mobilräkning, dagisräkning och mycket annat. Jag måste också se till att det blir lite över som jag kan köpa mat, SL-kort och lite annat smått och gott för. Kanske rentav ett klädesplagg någon gång ibland (ve mig flärdfulla varelse!). Det händer till och med att jag reser till något spännande land i vår omvärld, vilket verkligen förgyller min vardag.

Som alla andra är jag mig själv närmast och så familjen och vännerna. Men stannar världen där? Nej. Den gör ju inte det. Och jag är ju inte dummare än att jag begriper hur mycket viktigt och kul man kan göra för all den där insamlade skattekosingen. Dagis. T-bana. Skola för små och stora. Vägar. Och mycket, mycket mera.

Allt detta kostar pengar! Det kostar en hel massa att bygga ett riktigt bra samhälle i ett land som till exempel Sverige. Då måste alla som tjänar pengar vara med och bidra för att det hela ska gå runt. Och rimligast är ju att den som har mer också betalar mer. Annars hamnar vi ju i den omvända Robin Hood-politik som borgarna just nu satsar på, när de sänker fastighetsskatten och förmögenhetsskatten så fort de bara hinner. Tänk er detta sagt med Karl Bertil Jonssons klara stämma: Att ta från de fattiga och ge till de rika. No way! *ryser i hela kroppen*

Det är inte bara vi kritiska sossar i opposition som har noterat att detta blir väldigt orättvist. Det har skrivits en hel del om hur den här omfördelningen gynnar den rikaste tiondelen av befolkningen på övrigas bekostnad. Snart nog sinar inflödet av nödvändiga miljarder till statskassan och vem inser inte att det kommer att märkas på hur allt funkar på dagis, i t-banan, inom skolans värld och så vidare?

Nä, det krävs en sjyst anda av solidaritet för att bygga det fina samhälle vi vill leva i och, framför allt, som vi vill att våra barn ska växa upp i. Därför är det härligt att kolla in den ganska avsevärda summan (nåja, allt beror förstås på vem man jämför med ;o) på deklarationsblanketten. Den som visar hur mycket just Lilla Tingeling har varit med och pröjsat till allt det där härliga och nödvändiga vi har runtomkring oss!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Inte övertygad ännu!

*Konventerar om till Moderat*

Eller nått annat trevligt parti?

Puss!

Anonym sa...

Suck... Det där tror jag inte ett ögonblick på, din retsticka! Puss!

Anonym sa...

Ja tack borgarnas "Robin Hood" politik gynnar iaf inte de fattiga. De som idag har betalt fastighetskatt i % på ett lågt taxeringsvärde får höjda fastighetskatter istället o vice versa, kan inte se poängen i det heller. Annars ska alla självklart vara med och betala skatt efter bästa förmåga....
Kram

Tingeling sa...

Heja Tina! Vi är på samma linje, det hör jag det... :o)

Kram!

Anonym sa...

Ja du tingeling, lika glad som jag blir när du skriver om livet lika trött blir jag när du skriver om glädjen att betala skatt.

Visst ska det som är gemensamt betalas via skattsedeln, och visst ska de som livet farit illa med kunna räkna med stöd från oss andra när det behövs.

Men det handlar inte om det. Inte heller om jag mig och mitt. Utan om att pengarna inte är statens utan de enskilda människornas, familjernas och företagens. Det är de som har skapat värdet och som ska bära frukterna av det - och ändå kunna bidra till det gemensamma.

Tyvärr har de s.k. nya moderaterna anammat den här synen på skatt - medborgaren får på nåder behålla det som staten för tillfället inte anser sig behöva.

Jag vantrivs i Sverige, eftersom det råder en kompakt bruksortsmentalitet här. Brukspatron has left the building men ersatts av kommunalpampen som kanske ser annorlunda ut men i grund och botten är samma andas barn.

Därför vill jag till USA. De har kanske inte pappamånad och folkhälsoinstitut men det är lättare att andas där. Det handlar inte om pengar det handlar om rätten att får vara den man är och göra det man vill av sitt liv.

Nu blev det här inlägget mycket seriösare än vad jag hade tänkt. Jag önskar dig allt gott i den rosa världen och en underbar resa till värmen

Kramar från höger

Anonym sa...

Dear Mörkermannen!

Jag tackar för lyckönskningar och konstaterar att du är en ovanligt trevlig moderat! Att döma av din ovilja för "de nya moderaterna" så utgår jag från att du liksom Carl Bildt kallar dig något i stil med moderat classic?

Och ni har det ju inte så lätt i kära sossifierade Sverige! Det enda sättet att komma till makten visade sig vara att kopiera och närma er sossarna så mycket som möjligt och utnyttja en viss stämning av "time for change".

Jag tror att Bush och hans anhang skulle ta emot dig med öppna armar, käre Mörkerman! Sen kan vi komma och hälsa på när vi har våra lagstadgade fem veckors semester... :0) För att sedan åka hem till kära Sverige igen!

Kramar från Det opålitliga Vänsterelementet ;o)

Anonym sa...

Hej Tingeltangel

Nej, vi lär aldrig bli överens om det här. Men du är hjärtligt välkommen att hälsa på bland skyskraporna när jag landar där.

Skön helg på sig!

MM