onsdag 11 november 2009

Vad kostar det egentligen

Den 28 mars 2008 sitter en 17-årig tjej och väntar på en pendeltågsstation. Hon väntar på att bli hämtad till en villa i Huddinge. Där ska hon ha sex med flera män som är väldigt mycket äldre än hon. Hon ska få pengar för att hon gör det här.

Vad känner hon? Hur har hon hamnat i den här situationen, i stället för att sitta hemma i ett mysigt eget rum och lyssna på Kent eller vad 17-åringar nu lyssnar på nuförtiden? Eller sitta och fika med kompisar? Eller vara nykär i en pojk- eller flickvän, gå hand i hand och försöka att inte glömma bort att plugga lite ibland också?

Orkar hon vara helt nykter när hon går igenom det här? Blir hon filmad där i sin utsatthet eller skulle det kosta extra? Hur stort inflytande har hon över hela den vidriga situationen? Finns det någon som inte tror att hon upplever situationen som vidrig, att hon i själva verket tycker att det är ett smidigt sätt att extraknäcka och unna sig lite nya, snygga kläder? Om hon nu skulle förklara det så, vad har hänt tidigare som gör att hon låter detta drabba henne?

Går det att föreställa sig utsattheten i hennes situation? Hennes unga kropp med dessa äldre, främmande. Hur ska hon sätta gränser? Vad får de göra med henne? Hur mycket av pengarna får hon behålla själv?

Någonting inom henne tvingar henne igenom detta vidriga. I Metro kallas det gruppsex men det ordet låter alldeles för frivilligt. Om det hade varit frivilligt hade inga pengar behövt blandas in. Om dessa män, hur många de är framgår inte, hade orkat leta hade de kanske kunnat hitta en eller flera mer mogna kvinnor som faktiskt hade velat dela deras upplevelse. Men nej, de tar den lätta vägen, köper en ung utsatt tjej via nätet. Vad det kostar henne att leva med att smutsas ner av dem kan de sedan fullständigt strunta i.

Och vad har det kostat dem efteråt, förutom det förlorade anseendet hos han som upplät sitt vardagsrum och som inte insett att det han gjorde inte är förenligt med ett förtroendeuppdrag?

Dagsböter.

Så lågt värderar rättsväsendet en ung människas rätt till sin egen kropp. För synsättet att hon får skylla sig själv lever fortfarande kvar. Någonstans tycker många att hon får skylla sig själv som "går med på" det här. Det här brottet, som sexköp numera räknas som.

9 kommentarer:

Z sa...

Det är så vidrigt att det inte finns ord för detta. Stackars denna 17-åriga flicka som hamnade mitt i detta. Fy fan!

Tingeling sa...

Ja. Jag undrar också om hon har fått hjälp efter det hon utsatts för. Om hon får chansen att bygga upp sitt liv igen.

elin sa...

Gud jag blir så förbannad att jag knappt kan andas. Därför kommer jag att rösta på FI - partiet som tar sådant här på störst allvar.

Tingeling sa...

Ja, det känns för jävligt. Men jag tycker det är bra när det kommer fram i ljuset - för sånt här händer uppenbarligen hela tiden, på alla möjliga platser. Det man kan hoppas på är att normerna gradvis förändras, som de redan har börjat göra. Så att ansvaret hamnar på rätt plats. Hos den som utnyttjar och inte den som utnyttjas.

Calle Fridén sa...

Vad skönt att du orkade skriva om det på det här sättet. Jag mår fysiskt dåligt av alla som måste göra kopplingen politiker-sexköp. Istället för att se den mänskliga tragedin

Tingeling sa...

Tack, Calle! Det är klart att man som politiskt engagerad blir ledsen när någon som har ett förtroendeuppdrag gör så här. Men den stora tragedin är naturligtvis att den här 17-åringen och många andra tjejer blir så rått och hänsynslöst utnyttjade.

Snokis sa...

Den där liberalismen alltså.

Tingeling sa...

Hmmm... Liberalism är ett mångbottnat begrepp som uppenbarligen kan tolkas väldigt olika!

Anonym sa...

mycket intiresno, tack