tisdag 23 februari 2010

Jag städar helst själv om än sällan

Tillbaka i Sverige! Och som ni har saknat mig, inte sant?

Noterar att många skriver om hushållsnära tjänster i dag. Personligen skulle jag ha oerhört svårt att betala för att någon städade hemma hos mig, med eller utan skatteavdrag. Min uppfattning ligger nära det som Alexandra Einerstam uttrycker i länken ovan och det hon citerar Mian Lodalen om.

Jag kan förstå Karin Berghs aversion mot ordet pigavdrag och jag brukar själv oftast föredra mer neutrala ord. Samtidigt är det svårt att bortse från de historiska aspekter som skapar associationer av det slaget. Klassamhället lever än i dag, bara i annan skepnad än gårdagens.

Hemma hos mig är dammtussarna en del av vardagen. Jag har betydligt lättare att stå ut med dem än med de märkliga känslor jag skulle få om någon röjde undan min privata smuts.

Nu är jag ingen höginkomsttagare men skulle jag bli det så skulle jag förmodligen få än värre skuldkänslor om jag köpte städning - och drog av det på skatten. Kalla det irrationellt om ni vill men det är så jag ser på saken.

7 kommentarer:

Sus sa...

Jag/vi städar själva. Det tar ungefär 30 min i veckan. Det har vi tid och ork till. Däremot anlitade jag flyttstädning för att slippa åka 23 mil t o r. 1300 kr kostade det efter rot-avdraget. Jag kommer aldrig mer att flyttstäda själv, var så säker!!!
Det skapar dessutom jobb.
Så jo, jag är för vardagsnära tjänster.
Men jag är ändå röd i hjärtat :0)

Tingeling sa...

Jag menade inte alls att moralisera över köp av tjänster. Vid senaste flyttningen hade jag turen att få flyttstädningen på köpet och visst, det var jätteskönt! Men jag skulle ha svårt för att ha någon som gjorde det regelbundet. Det känns som om du förstår ungefär vad jag menar, hur som helst.

Kramar från ännu en med ett klarrött hjärta :-)

Sus sa...

Jag fattar =0)

Tingeling sa...

Trodde väl det, sköna Sus! :-D

Lena-fena sa...

Jag skulle jättegärna hyra in städhjälp - om jag hade råd och om jag inte hade fobi mot att folk ska rota bland mina saker (risken finns att jag skulle känna mig tvingad att städa innan städhjälpen kom...). I teorin är det en bra idé. Det skulle bespara mig en hel del ångest över mitt stök.

Tingeling sa...

Well, eftersom jag inte är intresserad har jag inte tagit reda på vad det kostar med avdraget. Men det låter inte som något du är redo att prioritera ändå, va?

Lena-fena sa...

Nä. Men i teorin är det som sagt en bra idé.