tisdag 4 september 2007

Ambivalent klasstillhörighet gör livet lite knepigare

I kväll har jag varit på ett jätteintressant seminarium i ABF-huset. Det hette Kvinnor i klassamhället, Ett samtal om klass, kön och politik.

På podiet satt Anneli Jordahl och Susanna Popova, som båda skrivit varsin bok om klass, Anneli Jordahls bok heter Klass - är du fin nog och Susanna Popovas bok heter Överklass. Det var Marita Ulvskog som ledde samtalet och många i den stora publiken (typ 200 personer i en fullsmockad sal) deltog.

Jag tycker att frågan om klass är jätteintressant och väldigt svårdefinierad. En sak som jag har tänkt på är att många verkar vara så självklart trygga i sin klasstillhörighet. Man kommer från ett sammanhang där man känner sig helt och fullt förankrad. Knepigare blir det när man som jag är lite ambivalent. Är jag medelklass? Nja. Är jag arbetarklass? Knappast. Överklass? Definitivt inte, det är det enda jag är helt säker på.

Vilka variabler är de viktigaste? Inkomst, utbildningsgrad, kulturellt arv, språkliga färdigheter, vilka kretsar man rör sig i eller helt andra saker? Jag vet inte! Mina föräldrar är universitetsutbildade men jag är uppvuxen i en arbetarstad. Att vara bra i plugget var inget som stod högt i kurs och jag gick inte gymnasiet utan utbildade mig först vid 25 års ålder och framåt. Dessförinnan jobbade jag med en massa olika saker där det var bra att vara praktisk, vilket jag inte är. Därför kände jag hela tiden att jag tillhörde något slags b-lag på dessa otaliga arbetsplatser. Det var inte så bra för självkänslan och det har tagit många år att uppnå det självförtroende jag har nu.

Efterhand som jag satt och lyssnade på det helt kvinnodominerade samtalet (det fanns killar och män i publiken men ingen yttrade sig) så började jag känna den där välbekanta känslan - jag vill yttra mig! Och som vanligt åtföljdes känslan genast av hjärtklappning, särskilt som det var så fullt med folk i salen och Marita Ulvskog hade sagt att man gärna fick ställa sig i den mikrofonförsedda talarstolen.

Till slut kunde jag inte hålla mig längre. Jag räckte upp handen, blev sedd och Marita Ulvskog nickade diskret mot talarstolen. Bara att knalla fram.

Liksom flera andra i publiken inledde jag med något som bäst kan beskrivas som funderingar. Jag berättade ungefär det jag skrev nyss om min bakgrund, min svårighet att definiera min tillhörighet och så tog jag upp det jag så ofta tänkt på - att det som väldigt ofta skapar problem är människors fördomar och benägenhet att snabbt kategorisera varandra.

Diskussionen hade bland annat berört frågan om social rörlighet, möjligheten att göra klassresor eller på annat sätt spränga gränserna för sina givna förutsättningar. Jag sa att jag tror att denna rörlighet skulle underlättas väldigt mycket om vi såg på varandra mera öppet, vi människor.

Så långt såg de båda författarna ut att följa vad jag sa med intresse men så kom jag till en fråga som jag ville avsluta med, ställd till Susanna Popova. Hon hade tidigare flera gånger betonat att hon ser utbildning som en oerhört viktig nyckel till social rörlighet, framför allt en chans för begåvade människor att ta sig fram, oavsett ursprung. Min fråga blev då vad hon ansåg om den borgerliga regeringens kraftiga nedskärningar i vuxenutbildningen. För mig har ju chansen att utbilda mig sent i livet, att få en ny chans, varit helt avgörande för att kunna ta mig dit jag är nu.

Direkt som jag hade yttrat orden "den borgerliga regeringen" kunde jag se hur hennes blick förändrades, från intresse till leda och förakt (så kändes det i alla fall). Hon svarade, oerhört självsäkert och helt utan tvekan, att hon för sin del inte alls hade tänkt att uttala sig om den borgerliga regeringen. Hon ville helst att utbildningen skulle fungera så bra att alla hittade rätt genast men visst skulle man kunna få en andra chans, det tyckte hon.

Det var tufft att ställa sig i den där talarstolen men jag är både stolt och glad över att jag vågade. Det var jobbigt att möta hennes självsäkra förakt men om jag inte hade gjort min stämma hörd så vet jag att jag hade känt en gnagande känsla av missnöje efteråt. Det är viktigt att utmana sig själv ibland.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, du plingeling, vad ska jag skriva nu? Intressant tema det här med klass. Mörkermannen är medelklassman och känner ibland avund mot sina vänner från arbetar- respektive överklassen för de har det mycket lättare. De har sina roller och behöver inte tänka så mycket på dem. Vem f-n är stolt över att komma från medelklassen? Jo, jag är faktiskt det, eftersom det är i medelklassen som dynamiken, förändringen och ambitionen finns. Detta, som föraktas av såväl arbetare som patricier, är en oerhörd styrka och gör att det är medelklassen som bär upp det moderna civiliserade samhället. Karl Marx av alla människor har skrivit insiktsfullt om detta men hans syn är inte lika positiv.

Jag betraktar mig som en som vill upp. Ja, jag har Ganttröjor, skräddarsydda kostymer och kör stor bil med V8 OCH lyssnar på klassiskt musik och läser böcker men jag drivs ändå av en känsla av social underlägsenhet. Jag identifierar mig mycket med min far som kom från fattiga förhållanden men som lyckades skaffa sig utbildning, bra jobb och viss status. Men på insidan fanns osäkerheten alltid kvar. Den har gått i arv och är en drivkraft som jag trots allt är glad för.

Poilitiskt är mörkermannen libertarian och gillar således inte komvux. Däremot tycker jag att det är oerhört viktigt med klassmobilitet och andra chanser i livet. Jag tror inte att hindret är brist på komvux utan en gammal bruksortsmentalitet som betonar "trygghet" i det bestående. Det är en mycket relativ trygghet.

Jag är mycket mer för den amerikanska modellen där man packar in sig i bilen, drar till andra sidan kontinenten och startar ett nytt liv. Den svenska bruksortsmodellen ger stympade individer som inte förmår nå sin fulla potential.

Den tidiga arbetarrörelsen hade mycket sunda tankar om klass och möjligheten att göra klassresor. Att alla skulle ha samma möjligheter, något som var otänkbart i det gamla klassamhället. Tyvärr kom det arvet bort när Myrdahl, Palme mfl började betona lika resultat istället för lika möjligheter. Då fick vi socialstat, miljonprogram, AMS och annat elände.

Det blev långt det här. Dels för att jag inte har någon arbetslust i dag, dels för att det här är intressanta frågor.

Ha en skön dag i det röda!

MM

Anonym sa...

PS. Vad bra att du utmanade dig själv! Det ska man göra ofta! DS

Tingeling sa...

Hupp, hupp.. och jag som inte ens vet vad Gant är för märke! Helt off det som gäller, uppenbarligen.

Tack för ett intressant inlägg där jag, inte helt oväntat, inte håller med om allt. Förstår inte heller vad libertarianer har emot komvux? Och att dra till västkusten (om vi översätter det hela till svenska förhållanden) hade knappast gett mig tillträde till universitetet, vilket var vad jag behövde.

Visst ÄR det spännande frågor, oavsett infallsvinkel?

Mvh

/Tingeling

Anonym sa...

Hallå där mörkermannen!

När jag läser ditt inlägg kan jag inte låta bli att tänka på en gammal skolkamrat som sa att han inte var sosse eftersom han inte ville tvinga alla att spela pacman (upplysning för dem som inte var med på det glada 80-talet, pacman = ett tidigt dataspel där en stor prick åker runt i en bana och käkar upp små prickar) utan tyckte att man skulle få spela vad man ville. Tänker man så har man ju totalt missuppfattat allt vad socialdemokrati står för. Poängen med att bryta klassorättvisor är ju att ge alla en möjlighet att förverkliga just sina drömmar om framtiden, oavsett om det handlar om att åka västerut och starta eget eller bilda familj och jobba på Mc Donald´s. Men valfriheten måste ju liksom vara reell. Den som inte har några förebilder eller ekonomiska förutsättningar att till exempel studera måste kunna få samhälleligt stöd för att kunna göra det. Och för vissa sitter det väldigt långt inne att tro på sig själva och våga ta första steget mot sina drömmars mål så de kan behöva en extra puff. Säkert är det i alla fall att det alltid lönar sig, inte bara för den enskilde individen utan även för samhället i stort, att varje människa får lyckas med sitt och fylla sin meningsfulla funktion. Alla som lever i ett samhälle har att vinna på att så många som möjligt i samhället mår bra, är lyckliga, inte svälter eller är sjuka eller frusterade eller... Mår man bra ställer man ju inte till en massa problem för andra. Heja den demokratiska socialismen!

PS Visst kan vi alla göra oss lustiga över miljonprogram i dag. Men fråga din farföräldragenerations arbetarklass om de hade velat bo kvar i sina lusiga råtthål och hämtat iskallt vatten på gården eller om de tyckte det var himmelriket att flytta in i moderna lägenheter med ordentliga kök, badrum och till och med tvättstuga. Väldigt många saknade skäliga bostäder då och det var tvunget att ordnas snabbt så det må kanske vara förlåtet att det blev som det blev.

Loulou

som visst inte heller hade så kul jobb i dag

Anonym sa...

Hej Loulou,

Kul med dit långa inlägg även om jag beg to differ.

Läs Jan Jörnmarks bok "Övergivna platser" så förstår du varför miljonprogrammet var en dålig idé. Dessutom får du se hans vackra bilder från bla övergivna miljonprogramsområden på olika platser i landet.

Här finns ett smakprov;

http://jan.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=29&lang=

MM

Anonym sa...

Tack för boktipset, ska kolla in den vid tillfälle. Men jag håller ju med om att miljonprogrammet inte var något vidare så där är vi överens. Vill bara påminna om att man får försöka sätta sig in i situationen som den var då och betänka hur alternativen såg ut... Jag har hört flera äldre berätta om vilket lyft det var för dem när de fick en lägenhet i Navestad (som det heter i min hemstad).

Hoppas arbetslusten är tillbaka så du klarar dagen och att du sedan får en skön helg!

Loulou

Anonym sa...

Mörkermannens gamle far, salig i åminnelse och årsbarn med bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland, växte upp med sju storasyskon i en liten lya med två rum i Närke. Detta faktum, samt att han som liten fick gå till smeden istället för tandläkaren, framhöll han ofta när jag klagade på att han borde köra BMW istället för Saab. ;-)

Trevlig helg!

Farbror Blå

Anonym sa...

Hallååå, vad gör ni där i oppositionen? Regeringen klantar sig hela tiden och ni pratar extra pappadagar. Är ni rädda för att folk ska upptäcka vad ni tycker så att opinionssiffrorna rasar?

Apropå miljonprogrammet var jag i helgen i en av Sveriges få moderna ruiner. Hästhagen i Söderfors, ett övergivet och förfallet bostadsområde från 1968. Det har stått tomt sedan 1994 och ser ut som en krigszon. Fascinerande!

Onkel Blau

Snokis sa...

Ser du om jag kommenterar här?